Τα παιδιά και οι έφηβοι με Δυσλεξία, ΔΕΠ-Υ και άλλες μαθησιακές διαταραχές, όπως η δυσορθογραφία, η δυσγραφία και η δυσαριθμησία, αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες όχι μόνο σε γνωστικό, αλλά και σε συναισθηματικό και συμπεριφορικό επίπεδο. Αυτές οι μαθησιακές δυσκολίες συχνά συνδέονται με συναισθηματικά προβλήματα, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, στρες, απογοήτευση, ματαίωση, κόπωση και αποτυχία. Αυτά τα συναισθηματικά εμπόδια επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο την ακαδημαϊκή επίδοση των παιδιών και εφήβων, αλλά και τη συμπεριφορά τους καθώς και τις κοινωνικές τους δεξιότητες.
Ειδικότερα, όταν η Δυσλεξία συνυπάρχει με τη ΔΕΠ-Υ (περίπου το 30% των μαθητών με ΔΕΠ-Υ εμφανίζουν συννοσηρότητα με ειδικές μαθησιακές διαταραχές, όπως η Δυσλεξία – National Institute of Mental Health, 2005 & Shaywitz, S., 2003), οι συναισθηματικές και συμπεριφορικές προκλήσεις ενισχύονται, με αποτέλεσμα οι μαθητές να δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να ανταποκριθούν στις σχολικές απαιτήσεις και στις κοινωνικές ή διαπροσωπικές σχέσεις.
Η διεθνής βιβλιογραφία υπογραμμίζει ότι οι γνωστικές και συμπεριφορικές τεχνικές, στο πλαίσιο της συμβουλευτικής, συμβάλλουν σημαντικά στη συναισθηματική και συμπεριφορική βελτίωση των παιδιών και εφήβων. Επιπλέον, ενισχύουν τις κοινωνικές δεξιότητες και τις εκτελεστικές λειτουργίες, όπως η διατήρηση της προσοχής, η γνωστική ευελιξία, η ρύθμιση συναισθημάτων και η διαχείριση του χρόνου. Οι τεχνικές αυτές προλαμβάνουν αρνητικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς, επιτρέποντας στους μαθητές, με τη στήριξη των γονέων, να αναπτύξουν μια θετική νοοτροπία και να προοδεύσουν σε γνωστικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο (Ruppel, B. & Dinsmore, D., 2016 and Demille, St., 2023).
Πέραν αυτού, η συμβουλευτική γονέων διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των γονέων, προσφέροντας καθοδήγηση και στήριξη στην αντιμετώπιση των θεμάτων που επηρεάζουν την οικογενειακή ισορροπία και τις σχέσεις με τα παιδιά ή εφήβους. Η συμβουλευτική γονέων δεν περιορίζεται μόνο στην υποστήριξη των γονέων ως προς τις δυσκολίες των παιδιών τους, αλλά επεκτείνεται και σε θέματα που αφορούν τα ίδια τα άτομα, παρέχοντας τους εργαλεία και στρατηγικές για την καλύτερη διαχείριση των προσωπικών και οικογενειακών προκλήσεων.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις διεθνείς μελέτες, οι θεραπείες εξ αποστάσεως προσφέρουν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα με τις δια ζώσης συνεδρίες, επιτρέποντας τη διατήρηση της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας μέσω σύγχρονων τεχνολογιών (Hilty et al., 2013, Wangelin et al., 2016, Langarizadeh et al., 2017 & Beck, A.T., 2021).
Για το λόγο αυτό, οι online συνεδρίες Συμβουλευτικής Γονέων αποτελούν μια αναγκαία και ανεκτίμητη υπηρεσία, προσφέροντας αμερόληπτη καθοδήγηση και υποστήριξη σε σημαντικά θέματα που αφορούν τα παιδιά, αλλά και την οικογένεια συνολικά. Αυτή η διαδικασία ενισχύει τη δυναμική μεταξύ γονέων και παιδιών, βελτιώνοντας τη συναισθηματική και ψυχική ευημερία τους και ενισχύοντας τις σχέσεις τους. Οι συμβουλευτικές συνεδρίες γονέων δημιουργούν μια ισχυρή θεραπευτική σχέση, ανάλογη με αυτή των δια ζώσης συνεδριών, διασφαλίζοντας τη συνεχιζόμενη στήριξη και την ανάπτυξη μιας υγιούς οικογενειακής ατμόσφαιρας.
Οι Υπηρεσίες μας:
✅ Διαχείριση Συναισθηματικών και Μαθησιακών Προκλήσεων
Υποστήριξη για την αντιμετώπιση θεμάτων που επηρεάζουν τη συναισθηματική και μαθησιακή διαδικασία του παιδιού και του εφήβου, βοηθώντας τους γονείς να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες τους και να ενισχύσουν τη μάθηση και την αυτοεκτίμησή τους.
✅ Διαχείριση Αλλαγών στο Οικογενειακό Περιβάλλον
Στήριξη στην αντιμετώπιση αλλαγών όπως γονεϊκό άγχος, οικογενειακές συγκρούσεις, διαζύγιο ή τραυματικές εμπειρίες, που μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση γονέα και παιδιού. Οι γονείς εκπαιδεύονται στο πώς να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για το παιδί και τον έφηβο.
✅ Εκπαίδευση και Καθοδήγηση για Συμπεριφορικές και Μαθησιακές Δυσκολίες
Εκπαίδευση γονέων για την αποτελεσματική διαχείριση των συμπεριφορικών και μαθησιακών δυσκολιών του παιδιού και του εφήβου, με στόχο τη βελτίωση της συγκέντρωσης, της πειθαρχίας και της επίδοσης στο σχολείο.
✅ Ενίσχυση Συναισθηματικών και Κοινωνικών Δεξιοτήτων
Υποστήριξη για τη συναισθηματική βελτίωση του παιδιού και του εφήβου και την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων του, όπως η ανάπτυξη θετικών σχέσεων, η συνεργασία με άλλους και η διαχείριση συναισθημάτων.
✅ Εκπαίδευση στις Εκτελεστικές Λειτουργίες
Καθοδήγηση γονέων για τη βελτίωση εκτελεστικών λειτουργιών του παιδιού και του εφήβου, όπως η διατήρηση προσοχής, η οργάνωση του χρόνου, η μελέτη μαθημάτων και η γνωστική ευελιξία, που είναι κρίσιμες για την επιτυχία στο σχολείο και την καθημερινή ζωή.