Υπηρεσίες

Συμβουλευτική Υποστήριξη Γονέων παιδιών και εφήβων με Δυσλεξία και με ΔΕΠ-Υ

Τα παιδιά και οι έφηβοι με Δυσλεξία, με ΔΕΠ-Υ, αλλά και με άλλες Μαθησιακές Διαταραχές, όπως η δυσορθογραφία,η δυσγραφία, η δυσαριθμησία αντιμετωπίζουν αδυναμίες, όχι μόνο σε γνωστικό, αλλά και σε συναισθηματικό και συμπεριφορικό  επίπεδο. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το άγχος, το στρες, η απογοήτευση, η ματαίωση, η κόπωση και η αποτυχία είναι συναισθηματικές προκλήσεις που σχετίζονται με τη δυσλεξία και τη δεπ-υ και επηρεάζουν αρνητικά τόσο τη σχολική επίδοση όσο και τη συμπεριφορά και τις κοινωνικές δεξιότητες.  Επιπλέον, όταν η Δυσλεξία συνυπάρχει με τη ΔΕΠ-Υ (περίπου το  30% των μαθητών με ΔΕΠ-Υ έχουν συννοσηρότητα με τις Ειδικές Μαθησιακές Διαταραχές, όπως η Δυσλεξία -National Institute of Mental Health, 2005 & Shaywitz, S. 2003),  ενισχύονται οι συναισθηματικές αλλά και οι συμπεριφορικές προκλήσεις,  με αποτέλεσμα οι ανήλικοι να δυσκολεύονται ακόμα περισσοτερο να ανταποκριθούν στις σχολικές απαιτήσεις  και στις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις.

Σύμφωνα με διεθνή βιβλιογραφία, οι γνωστικές-συμπεριφορικές τεχνικές στο πλαίσιο της συμβουλευτικής συμβάλλουν στη συναισθηματική και συμπεριφορική βελτίωση, στην ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων και εκτελεστικών λειτουργιών, όπως η διατήρηση της προσοχής, η γνωστική ευελιξία, η ρύθμιση των συναισθημάτων, η διαχείριση του χρόνου και στην πρόληψη αρνητικών μοτίβων, ώστε οι μαθητές με τη στήριξη των γονέων να αναπτύξουν μια θετική νοοτροπία στον γνωστικό, συναισθηματικό και κοινωνικό τομέα (Ruppel, B. & Dinsmore, D., 2016 and Demille, St., 2023). Επιπλέον, σύμφωνα με διεθνή βιβλιογραφία τα οφέλη της θεραπείας εξ αποστάσεως έχουν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα με τα οφέλη της δια ζώσης συνεδρίας (Hilty et al., 2013, Wangelin et al. ,2016, Langarizadeh et al., 2017 & Beck, A.T., 2021).

Για αυτούς τους λόγους, οι online συνεδρίες Συμβουλευτικής Γονέων αποτελούν μια ανεκτίμητη υπηρεσία που προσφέρει αμερόληπτη καθοδήγηση και υποστήριξη στα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους γονείς σχετικά με τις συναισθηματικές, συμπεριφορικές και μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών τους και δημιουργείται παρόμοια ισχυρή θεραπευτική σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου με τις δια ζώσης συνεδρίες.

Οι Υπηρεσίες μας:

  • Υποστήριξη Γονέων για τη διαχείριση θεμάτων που επηρεάζουν τη συναισθηματική και μαθησιακή διαδικασία των ανηλίκων με Δυσλεξία και με ΔΕΠ-Υ.
  • Εκπαίδευση και Καθοδήγηση Γονέων για  την αντιμετώπιση συμπεριφορικών και μαθησιακών δυσκολιών των ανηλίκων με Δυσλεξία και με ΔΕΠ-Υ.
  • Εκπαίδευση και Καθοδήγηση Γονέων για τη συναισθηματική βελτίωση και ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων και εκτελεστικών λειτουργιών (όπως, διατήρηση προσοχής, διαχείριση χρόνου, οργάνωση μελέτης μαθημάτων, γνωστική ευελιξία)  των ανηλίκων με Δυσλεξία και με ΔΕΠ-Υ.

Ανίχνευση Δυκολιών και Παρέμβαση μαθητών με Δυσλεξία και με ΔΕΠ-Υ

Η Δυσλεξία παραμένει μια δια βίου δυσκολία που επηρεάζει, κυρίως, την ανάγνωση και τον γραπτό λόγο και ανήκει στις Ειδικές Μαθησιακές Διαταραχές, όπως η Δυσορθογραφία, η Δυσγραφία και η Δυσαριθμησία. Επιπλέον, επηρεάζει τη μνήμη εργασίας, την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και την προσοχή (Olivardia, R., 2023 & Ames, H., 2023). Περαιτέρω, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η δυσλεξία αποτελεί την πιο συχνή ειδική μαθησιακή διαταραχή που συνυπάρχει με τη ΔΕΠ-Υ, σε ποσοστό 30-40%  (Willcutt & Pennington, 2000, Rief, S. ,2004 και  Σκαναβή, Ε., 2020). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η  ακαδημαϊκή επίδοση των παιδιών.

Η δυσλεξία σε συνύπαρξη με τη δεπ-υ και με άλλες μαθησιακές διαταραχές, όπως η δυσορθογραφία, έχουν σημαντικές επιπτώσεις και σε ψυχολογικό επίπεδο.  Εξαιτίας διάφορων τραυματικών εμπειριών, όπως οι συνεχείς αποτυχίες στο σχολείο (Καραπέτσας, 1991 & Μάρκου, 1996), αλλά και των αυξανόμενων απογοητεύσεων από την αδυναμία τους να επιτύχουν, όσο σκληρά και αν προσπαθούν, οι μαθητές με Δυσλεξία και με ΔΕΠ-Υ  αναπτύσσουν άγχος, απειλείται η αυτοεικόνα τους, αντιμετωπίζουν ποικίλα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός, ο φόβος της αποτυχίας, η ματαίωση, η απογοήτευση, η σχολική απόσυρση και δυσκολεύονται με τις κοινωνικές και διαπροσωπικές τους σχέσεις, κυρίως η ηλικιακή ομάδα των εφήβων (Dobbins, D.A., 1998, Novita, S., 2016, International Dyslexia Association, 2022).

Οι μαθητές με Δυσλεξία και με ΔΕΠ-Υ έχουν ένα χαρισματικό, δημιουργικό και παραγωγικό μυαλό που μαθαίνει απλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Έχουν ανεπτυγμένη την ενσυναίσθηση, είναι πολύ καλοί ακροατές, έχουν αποφασιστικότητα και επιμονή στην επίτευξη των στόχων, είναι καινοτόμοι και έχουν εξαιρετική φαντασία. Όταν η ανίχνευση-αξιολόγηση των μαθησιακών διαταραχών που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με δυσλεξία και με δεπ-υ, η οποία είναι πολυεπίπεδη, γίνεται εγκαίρως με τη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων, έγκυρων άτυπων εργαλείων αξιολόγησης και άλλων μέσων, όταν οι μαθητές ακολουθούν τις κατάλληλες παρεμβάσεις που στηρίζονται σε αναγνωρισμένες μεθοδολογίες, οι οποίες έχουν προσαρμοστεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως των Orton-Gillingham, Landmark School Outreach Program, Visualizing & Verbalizing και Writing Revolution και όταν αντιμετωπίζουν τα συναισθηματικά και συμπεριφορικά ζητήματα που προκύπτουν από αυτές τις διαταραχές, αποτελεσματικά, ακολουθώντας τη γνωσιακή-συμπεριφορική προσέγγιση, πετυχαίνουν σε προσωπικό, ακαδημαϊκό και κοινωνικό επίπεδο. (Πολυχρόνης, Κ., 2014, Zook, Ch., 2019, Kagan, J., 2019, Gibbons, E, 2020 & Tompins, M.A., 2022).

Για αυτούς τους λόγους, οι online συνεδρίες ανίχνευσης-αξιολόγησης και ψυχοπαιδαγωγικής παρέμβασης σε μαθητές με Δυσλεξία και  με ΔΕΠ-Υ, γίνονται μέσω των σύγχρονων και διεθνών αναγνωρισμένων προγραμμάτων, της συγγραφής εξειδικευμένων βιβλίων σε συνεργασία με το Upbility Publications και της γνωσιακής-συμπεριφορικής προσέγγισης.

Οι Υπηρεσίες μας:

  • Αξιολόγηση με τη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων
  • Ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση μέσω σύγχρονων και διεθνών αναγνωρισμένων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των μαθησιακών διαταραχών
  • Στρατηγικές διαχείρισης και αντιμετώπισης των συναισθηματικών και συμπεριφορικών διαταραχών

Ενίσχυση Εκτελεστικών Λειτουργιών μαθητών με Δυσλεξία και με ΔΕΠ-Υ

Οι εκτελεστικές λειτουργίες αναφέρονται στις δεξιότητες του εγκεφάλου που χρησιμοποιούμε για την επίτευξη στόχων, τον προγραμματισμό και την ολοκλήρωση εργασιών στην καθημερινή μας ζωή (Anderson, P., 2002 & Scully, Kr., 2016). Οι εκτελεστικές λειτουργίες μας βοηθούν να διαχειριζόμαστε τις πληροφορίες και τον χρόνο μας, να παίρνουμε αποφάσεις, να οργανώνουμε τη μελέτη των σχολικών μαθημάτων, να ξεκινάμε και να ολοκληρώνουμε τις εργασίες μας στην ώρα τους, να διατηρούμε την προσοχή μας, να εστιάζουμε στους στόχους μας, να προσαρμοζόμαστε σε νέες καταστάσεις, να οργανώνουμε τη σκέψη μας και τη συμπεριφορά μας και να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας (Varney, N. & Stewart, H., 2004, Bull, R. & Lee, K., 2014, Dosenbach, 2018 & Warren, E., 2022).  Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως ο μετωπιαίος λοβός του εγκεφάλου, υπεύθυνος για αυτές τις λειτουργίες ωριμάζει πλήρως γύρω στα 25 μας χρόνια και αυτό εξηγεί γιατί οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες δυσκολεύονται να παίρνουν αποφάσεις, να χρησιμοποιήσουν τη λογική σε ορισμένες απρόβλεπτες καταστάσεις και να ελέγξουν την παρορμητικότητά τους  (Shaywitz SE et al., 2008, Warren, E., 2022, Stanborough, R., 2022 & Dahhan N. et Al., 2022). Τέλος, η δυσλειτουργία των εκτελεστικών λειτουργιών μας δυσκολεύει στον προγραμματισμό, στη διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων, στην ολοκλήρωση σημαντικών εργασιών, στην ακολουθία οδηγιών πολλαπλών βημάτων, στη διαχείριση του χρόνου και στην απομνημόνευση πληροφοριών (Rabinovici, G., 2015, Rodden, J., 2023 & Join, A., 2023). Όλες αυτές οι δυσκολίες παρατηρούνται συχνά σε μαθητές με Δυσλεξία και κυρίως σε μαθητές με ΔΕΠ-Υ .

Οπότε, η πρώιμη παρέμβαση, η έγκαιρη και η σωστή  εκπαίδευση των μαθητών με Δυσλεξία και με ΔΕΠ-Υ και η εκπαίδευση των Γονιών τους, σε δραστηριότητες που ενισχύουν τη μνήμη, τη γνωστική ευελιξία και τον ανασταλτικό έλεγχο, τα τρία βασικά μέρη των εκτελεστικών λειτουργιών, προβλέπουν σε μακροπρόθεσμα οφέλη για την ακαδημαϊκή τους πορεία, την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών τους  και την καθημερινότητά τους.

Οι Υπηρεσίες μας:

  • Στρατηγικές διαχείρισης χρόνου, διατήρηση προσοχής και αναβλητικότητας
  • Οργάνωση μελέτης μαθημάτων και διαχείρισης άγχους σχολείου και εξετάσεων
  • Εκμάθηση τεχνικών απομνημόνευσης, επίλυσης προβλημάτων,  λήψης αποφάσεων και ρύθμιση συναισθημάτων