Υπηρεσίες

Συμβουλευτική Υποστήριξη Γονέων παιδιών και εφήβων με Δυσλεξία και με ΔΕΠ-Υ

Τα παιδιά και οι έφηβοι με Δυσλεξία, ΔΕΠ-Υ και άλλες μαθησιακές διαταραχές, όπως η δυσορθογραφία, η δυσγραφία και η δυσαριθμησία, αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες όχι μόνο σε γνωστικό, αλλά και σε συναισθηματικό και συμπεριφορικό επίπεδο. Αυτές οι μαθησιακές δυσκολίες συχνά συνδέονται με συναισθηματικά προβλήματα, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, στρες, απογοήτευση, ματαίωση, κόπωση και αποτυχία. Αυτά τα συναισθηματικά εμπόδια επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο την ακαδημαϊκή επίδοση των παιδιών και εφήβων, αλλά και τη συμπεριφορά τους καθώς και τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Ειδικότερα, όταν η Δυσλεξία συνυπάρχει με τη ΔΕΠ-Υ (περίπου το 30% των μαθητών με ΔΕΠ-Υ εμφανίζουν συννοσηρότητα με ειδικές μαθησιακές διαταραχές, όπως η Δυσλεξία – National Institute of Mental Health, 2005 & Shaywitz, S., 2003), οι συναισθηματικές και συμπεριφορικές προκλήσεις ενισχύονται, με αποτέλεσμα οι μαθητές να δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να ανταποκριθούν στις σχολικές απαιτήσεις και στις κοινωνικές ή διαπροσωπικές σχέσεις.

Η διεθνής βιβλιογραφία υπογραμμίζει ότι οι γνωστικές και συμπεριφορικές τεχνικές, στο πλαίσιο της συμβουλευτικής, συμβάλλουν σημαντικά στη συναισθηματική και συμπεριφορική βελτίωση των παιδιών και εφήβων. Επιπλέον, ενισχύουν τις κοινωνικές δεξιότητες και τις εκτελεστικές λειτουργίες, όπως η διατήρηση της προσοχής, η γνωστική ευελιξία, η ρύθμιση συναισθημάτων και η διαχείριση του χρόνου. Οι τεχνικές αυτές προλαμβάνουν αρνητικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς, επιτρέποντας στους μαθητές, με τη στήριξη των γονέων, να αναπτύξουν μια θετική νοοτροπία και να προοδεύσουν σε γνωστικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο (Ruppel, B. & Dinsmore, D., 2016 and Demille, St., 2023).

Πέραν αυτού, η συμβουλευτική γονέων διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των γονέων, προσφέροντας καθοδήγηση και στήριξη στην αντιμετώπιση των θεμάτων που επηρεάζουν την οικογενειακή ισορροπία και τις σχέσεις με τα παιδιά ή εφήβους. Η συμβουλευτική γονέων δεν περιορίζεται μόνο στην υποστήριξη των γονέων ως προς τις δυσκολίες των παιδιών τους, αλλά επεκτείνεται και σε θέματα που αφορούν τα ίδια τα άτομα, παρέχοντας τους εργαλεία και στρατηγικές για την καλύτερη διαχείριση των προσωπικών και οικογενειακών προκλήσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις διεθνείς μελέτες, οι θεραπείες εξ αποστάσεως προσφέρουν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα με τις δια ζώσης συνεδρίες, επιτρέποντας τη διατήρηση της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας μέσω σύγχρονων τεχνολογιών (Hilty et al., 2013, Wangelin et al., 2016, Langarizadeh et al., 2017 & Beck, A.T., 2021).

Για το λόγο αυτό, οι online συνεδρίες Συμβουλευτικής Γονέων αποτελούν μια αναγκαία και ανεκτίμητη υπηρεσία, προσφέροντας αμερόληπτη καθοδήγηση και υποστήριξη σε σημαντικά θέματα που αφορούν τα παιδιά, αλλά και την οικογένεια συνολικά. Αυτή η διαδικασία ενισχύει τη δυναμική μεταξύ γονέων και παιδιών, βελτιώνοντας τη συναισθηματική και ψυχική ευημερία τους και ενισχύοντας τις σχέσεις τους. Οι συμβουλευτικές συνεδρίες γονέων δημιουργούν μια ισχυρή θεραπευτική σχέση, ανάλογη με αυτή των δια ζώσης συνεδριών, διασφαλίζοντας τη συνεχιζόμενη στήριξη και την ανάπτυξη μιας υγιούς οικογενειακής ατμόσφαιρας.

 

Οι Υπηρεσίες μας:

✅ Διαχείριση Συναισθηματικών και Μαθησιακών Προκλήσεων
Υποστήριξη για την αντιμετώπιση θεμάτων που επηρεάζουν τη συναισθηματική και μαθησιακή διαδικασία του παιδιού και του εφήβου, βοηθώντας τους γονείς να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες τους και να ενισχύσουν τη μάθηση και την αυτοεκτίμησή τους.

Διαχείριση Αλλαγών στο Οικογενειακό Περιβάλλον
Στήριξη στην αντιμετώπιση αλλαγών όπως γονεϊκό άγχος, οικογενειακές συγκρούσεις, διαζύγιο ή τραυματικές εμπειρίες, που μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση γονέα και παιδιού. Οι γονείς εκπαιδεύονται στο πώς να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για το παιδί και τον έφηβο.

Εκπαίδευση και Καθοδήγηση για Συμπεριφορικές και Μαθησιακές Δυσκολίες
Εκπαίδευση γονέων για την αποτελεσματική διαχείριση των συμπεριφορικών και μαθησιακών δυσκολιών του παιδιού και του εφήβου, με στόχο τη βελτίωση της συγκέντρωσης, της πειθαρχίας και της επίδοσης στο σχολείο.

Ενίσχυση Συναισθηματικών και Κοινωνικών Δεξιοτήτων
Υποστήριξη για τη συναισθηματική βελτίωση του παιδιού και του εφήβου και την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων του, όπως η ανάπτυξη θετικών σχέσεων, η συνεργασία με άλλους και η διαχείριση συναισθημάτων.

Εκπαίδευση στις Εκτελεστικές Λειτουργίες
Καθοδήγηση γονέων για τη βελτίωση εκτελεστικών λειτουργιών του παιδιού και του εφήβου, όπως η διατήρηση προσοχής, η οργάνωση του χρόνου, η μελέτη μαθημάτων και η γνωστική ευελιξία, που είναι κρίσιμες για την επιτυχία στο σχολείο και την καθημερινή ζωή.

Ανίχνευση Μαθησιακών Διαταραχών και Ψυχοεκπαιδευτική Παρέμβαση μαθητών με Δυσλεξία και με ΔΕΠ-Υ

Η Δυσλεξία είναι μια δια βίου μαθησιακή δυσκολία που επηρεάζει κυρίως την ικανότητα ανάγνωσης και γραφής και ανήκει στην κατηγορία των Ειδικών Μαθησιακών Διαταραχών, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης τη Δυσορθογραφία, τη Δυσγραφία και τη Δυσαριθμησία. Η δυσλεξία επηρεάζει και άλλες γνωστικές λειτουργίες, όπως η μνήμη εργασίας, η ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και η προσοχή (Olivardia, R., 2023 & Ames, H., 2023). Ένα από τα πιο ανησυχητικά χαρακτηριστικά της Δυσλεξίας είναι η συχνή συνύπαρξή της με τη ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας), που εμφανίζεται στο 30-40% των μαθητών με ΔΕΠ-Υ (Willcutt & Pennington, 2000, Rief, S., 2004 και Σκαναβή, Ε., 2020). Αυτή η συννοσηρότητα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ακαδημαϊκής επίδοσης, καθιστώντας τα μαθησιακά και ψυχολογικά εμπόδια ακόμη πιο δύσκολα.

Η συνύπαρξη Δυσλεξίας και ΔΕΠ-Υ, καθώς και άλλων μαθησιακών διαταραχών, όπως η Δυσορθογραφία, έχει σημαντικές επιπτώσεις και στο ψυχολογικό επίπεδο. Οι μαθητές με αυτές τις δυσκολίες συχνά βιώνουν τραυματικές εμπειρίες από συνεχείς αποτυχίες στο σχολείο (Καραπέτσας, 1991 & Μάρκου, 1996), ενώ οι αυξανόμενες απογοητεύσεις λόγω της αδυναμίας τους να επιτύχουν, ανεξαρτήτως της σκληρής τους προσπάθειας, προκαλούν άγχος και πλήττουν την αυτοεικόνα τους. Η αίσθηση της ματαίωσης, της απογοήτευσης, η σχολική απόσυρση και η δυσκολία στις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις, κυρίως στους εφήβους, είναι συχνές συνέπειες (Dobbins, D.A., 1998, Novita, S., 2016, International Dyslexia Association, 2022).

Παρά τις προκλήσεις, οι μαθητές με Δυσλεξία και ΔΕΠ-Υ διαθέτουν ένα ιδιαίτερα δημιουργικό και καινοτόμο μυαλό που μαθαίνει με έναν διαφορετικό τρόπο. Έχουν έντονη ενσυναίσθηση, είναι εξαιρετικοί ακροατές και επιδεικνύουν αποφασιστικότητα και επιμονή στην επίτευξη των στόχων τους. Η φαντασία τους είναι πηγή καινοτομίας και δημιουργικότητας. Όταν η ανίχνευση και αξιολόγηση των μαθησιακών δυσκολιών γίνεται έγκαιρα και αποτελεσματικά, με τη χρήση σύγχρονων ψυχομετρικών εργαλείων, άτυπων εργαλείων αξιολόγησης και άλλων διαγνωστικών μεθόδων, οι μαθητές με Δυσλεξία και ΔΕΠ-Υ μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να πετύχουν σε ακαδημαϊκό, προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Η εφαρμογή αναγνωρισμένων μεθόδων όπως οι Orton-Gillingham, Landmark School Outreach Program, Visualizing & Verbalizing και Writing Revolution, σε συνδυασμό με την έγκαιρη αντιμετώπιση των συναισθηματικών και συμπεριφορικών προκλήσεων μέσω γνωσιακής-συμπεριφορικής προσέγγισης, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο και επιτυχία (Πολυχρόνης, Κ., 2014, Zook, Ch., 2019, Kagan, J., 2019, Gibbons, E, 2020 & Tompins, M.A., 2022).

Στο πλαίσιο αυτό, οι online συνεδρίες ανίχνευσης και αξιολόγησης μαθητών με Δυσλεξία και ΔΕΠ-Υ παρέχουν μια καινοτόμο και αποτελεσματική προσέγγιση για την υποστήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους. Μέσω της χρήσης σύγχρονων, διεθνώς αναγνωρισμένων προγραμμάτων και της συνεργασίας με το Upbility Publications για τη συγγραφή εξειδικευμένων βιβλίων, οι μαθητές αποκτούν πρόσβαση σε ποιοτική υποστήριξη, ενώ οι γονείς ενημερώνονται και καθοδηγούνται με στόχο την ενίσχυση της υποστήριξης των παιδιών τους. Η γνωσιακή-συμπεριφορική προσέγγιση, η οποία ενσωματώνεται στις online συνεδρίες, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση μαθησιακών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών δυσκολιών, προσφέροντας έναν εξατομικευμένο και πολυδιάστατο τρόπο παρέμβασης.

Με αυτόν τον τρόπο, η εξ αποστάσεως ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους και την ενεργό συμμετοχή των γονέων, δημιουργεί τις συνθήκες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και επιτυχία των μαθητών με Δυσλεξία και ΔΕΠ-Υ σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους.

 

Οι Υπηρεσίες μας:

Αξιολόγηση μέσω ψυχομετρικών εργαλείων: Εφαρμογή αξιόπιστων και έγκυρων ψυχομετρικών εργαλείων για τη διάγνωση και αξιολόγηση ψυχολογικών και μαθησιακών χαρακτηριστικών.

Ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση με σύγχρονα, διεθνώς αναγνωρισμένα προγράμματα: Εφαρμογή καινοτόμων και επιστημονικά τεκμηριωμένων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών και την ενίσχυση της μαθησιακής ανάπτυξης.

Στρατηγικές διαχείρισης συναισθηματικών και συμπεριφορικών διαταραχών: Ανάπτυξη στρατηγικών για την υποστήριξη και τη διαχείριση συναισθηματικών και συμπεριφορικών δυσκολιών, με στόχο τη βελτίωση της ψυχολογικής ευημερίας και της κοινωνικής προσαρμογής.

Τεχνικές διαχείρισης άγχους: Εκπαίδευση σε πρακτικές και στρατηγικές για την αποτελεσματική διαχείριση του άγχους, ενισχύοντας την ψυχική ανθεκτικότητα και την προσωπική ευημερία.

Ενίσχυση Εκτελεστικών Λειτουργιών μαθητών με Δυσλεξία και με ΔΕΠ-Υ

Οι εκτελεστικές λειτουργίες αναφέρονται σε μια σειρά γνωστικών δεξιοτήτων του εγκεφάλου που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να επιτύχουμε στόχους, να προγραμματίσουμε και να ολοκληρώσουμε εργασίες. Οι εκτελεστικές λειτουργίες μας επιτρέπουν να διαχειριζόμαστε τις πληροφορίες, να οργανώνουμε τον χρόνο μας, να παίρνουμε αποφάσεις, να οργανώνουμε τη μελέτη των σχολικών μαθημάτων, να διατηρούμε την προσοχή μας, να εστιάζουμε στους στόχους μας και να προσαρμοζόμαστε σε νέες καταστάσεις (Anderson, P., 2002 & Scully, Kr., 2016). Αυτές οι δεξιότητες είναι θεμελιώδεις για τη λειτουργία μας στην καθημερινότητα, καθώς μας επιτρέπουν να οργανώνουμε τη σκέψη και τη συμπεριφορά μας, να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας και να διαχειριζόμαστε τις αναγκαίες ενέργειες για την ολοκλήρωση πολλαπλών και συχνά περίπλοκων εργασιών (Varney, N. & Stewart, H., 2004, Bull, R. & Lee, K., 2014, Dosenbach, 2018 & Warren, E., 2022).

Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο μετωπιαίος λοβός του εγκεφάλου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των εκτελεστικών λειτουργιών, ολοκληρώνει την ωρίμανσή του γύρω στην ηλικία των 25 ετών. Αυτό εξηγεί γιατί οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες συχνά δυσκολεύονται να παίρνουν αποφάσεις, να εφαρμόζουν λογικές σκέψεις σε απρόβλεπτες καταστάσεις ή να ελέγχουν την παρορμητικότητά τους. Αυτή η ωρίμανση της εγκεφαλικής λειτουργίας εξηγεί επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα στην εφηβεία και στην πρώιμη ενηλικίωση, όταν καλούνται να επεξεργαστούν πληροφορίες και να διαχειριστούν πιο περίπλοκες καταστάσεις, κάτι που οδηγεί συχνά σε αναπτυξιακές δυσκολίες (Shaywitz, SE et al., 2008, Warren, E., 2022, Stanborough, R., 2022 & Dahhan N. et al., 2022).

Η δυσλειτουργία των εκτελεστικών λειτουργιών μπορεί να εκδηλώνεται με δυσκολίες στον προγραμματισμό, στην ολοκλήρωση σημαντικών εργασιών, στη διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων, στην ακολουθία οδηγιών πολλαπλών βημάτων, στη διαχείριση του χρόνου και στη διατήρηση της προσοχής. Αυτές οι δυσκολίες παρατηρούνται συχνά σε μαθητές με Δυσλεξία και, κυρίως, σε μαθητές με ΔΕΠ-Υ (Rabinovici, G., 2015, Rodden, J., 2023 & Join, A., 2023). Η δυσκολία στην ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων μπορεί να επιβαρύνει την ακαδημαϊκή πρόοδο, τη συναισθηματική ευημερία και την κοινωνική ένταξη των μαθητών, καθιστώντας τις ανάγκες τους ακόμα πιο πιεστικές.

Για το λόγο αυτό, η πρώιμη παρέμβαση είναι κρίσιμη. Όταν οι μαθητές με Δυσλεξία και ΔΕΠ-Υ υποστηρίζονται εγκαίρως, μέσω εκπαιδευτικών στρατηγικών που ενισχύουν τη μνήμη, τη γνωστική ευελιξία και τον ανασταλτικό έλεγχο (τα τρία βασικά μέρη των εκτελεστικών λειτουργιών), οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορούν να είναι ιδιαίτερα θετικές. Αυτές οι στρατηγικές δεν ενισχύουν μόνο τις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών, αλλά επίσης βοηθούν στη βελτίωση της συναισθηματικής τους κατάστασης και στη διαχείριση των συμπεριφορικών τους προκλήσεων. Μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων και στρατηγικών παρέμβασης, οι μαθητές μπορούν να αναπτύξουν τις εκτελεστικές τους λειτουργίες και να αποκτήσουν εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τις μαθησιακές δυσκολίες τους, καθώς και τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής και των σχολικών απαιτήσεων.

Η εκπαίδευση των γονέων σε δραστηριότητες που ενισχύουν αυτές τις δεξιότητες είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική. Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη των παιδιών τους, διότι οι κατάλληλες στρατηγικές ενίσχυσης της μνήμης, της προσοχής και της γνωστικής ευελιξίας στο σπίτι συμβάλλουν ουσιαστικά στην ακαδημαϊκή και συναισθηματική τους ανάπτυξη. Η συνεχής συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών και των γονέων μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο για τους μαθητές, το οποίο θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις μαθησιακές τους δυσκολίες και να εξελιχθούν με αυτοπεποίθηση σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους.

Οι Υπηρεσίες μας:

Στρατηγικές διαχείρισης χρόνου, προσοχής και αναβλητικότητας: Ανάπτυξη τεχνικών για την αποτελεσματική αξιοποίηση του χρόνου, τη βελτίωση της συγκέντρωσης και την αντιμετώπιση της αναβλητικότητας.

Οργάνωση μελέτης και διαχείριση άγχους σχολείου και εξετάσεων: Στρατηγικές για την αποτελεσματική οργάνωση της μελέτης, την ελαχιστοποίηση του άγχους και την προετοιμασία για εξετάσεις με αυτοπεποίθηση.

Εκμάθηση τεχνικών απομνημόνευσης, επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων: Καλλιέργεια δεξιοτήτων για την αποδοτική απομνημόνευση, την επίλυση σύνθετων προβλημάτων και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Ρύθμιση συναισθημάτων: Ανάπτυξη στρατηγικών για τη συναισθηματική ρύθμιση, την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και την επίτευξη ισορροπίας στον προσωπικό και σχολικό τομέα.