Όλοι οι μαθητές γνωρίζουν τη σημασία του διαβάσματος των σχολικών μαθημάτων, από τους γονείς και τους δασκάλους. Για τους μαθητές, όμως, με δυσλεξία η διαδικασία της μελέτης είναι, κάποιες φορές, αρκετά αγχωτική. Όσο πιο ανήσυχα συμπεριφέρονται τόσο πιο ευαίσθητα γίνονται απέναντι στο άγχος.
Πώς μπορούμε να μειώσουμε το άγχος στους μαθητές με δυσλεξία, την ώρα της μελέτης;
- Εκείνη τη στιγμή, τους ζητάμε να κλείσουν τα μάτια και να συγκεντρωθούν. Τους ζητάμε να πάρουν μια βαθιά ανάσα από τη μύτη για περίπου 3΄ δευτερόλεπτα και να εκπνεύσουν σιγά – σιγά από το στόμα. Περιμένουν για λίγο και επαναλαμβάνουν. Την ώρα που εισπνέουν και εκπνέουν, τους λέμε να απομακρύνουν οποιαδήποτε σκέψη τους απασχολεί.
- Όταν δούμε πως έχουν χαλαρώσει, τους ζητάμε με το μυαλό να ταξιδέψουν στο αγαπημένο τους μέρος που νιώθουν ηρεμία και περνούν καλά. Βλέπουν όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν. Κατόπιν, κάνουμε τις εξής ερωτήσεις:
-Τι βλέπεις; -Τι ακούς; -Τι μυρίζεις; -Τι αγγίζεις; -Τι δοκιμάζεις;
-Πώς είναι ο καιρός; -Με ποιους είσαι; -Πώς αισθάνεσαι;
Τη στιγμή που οπτικοποιούν το αγαπημένο τους μέρος, μπορούν να συνεχίζουν να παίρνουν τις ανάσες.
- Τη στιγμή που βλέπουμε, πως έχουν ηρεμήσει, τους παροτρύνουμε να συνεχίσουν το διάβασμα με πιο θετική διάθεση, υπενθυμίζοντας πως θα είμαστε δίπλα τους, για οτιδήποτε χρειαστούν.
- Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία μαθητές, μπορούμε να τους ζητήσουμε να γράψουν στο ημερολόγιό τους και να σχεδιάσουν συγκεκριμένα σημεία, για το μέρος που τους ηρεμεί. Κάθε φορά που θα νιώθουν άγχος και θα χρειάζονται ένα διάλειμμα, μπορούν να ανοίγουν το ημερολόγιο και είτε να διαβάζουν για αυτό που έγραψαν είτε να προσθέτουν και άλλα πράγματα που τους ευχαριστεί ή θα ήθελαν να βρίσκονται.
- Όλοι οι μαθητές μπορούν στον χώρο της μελέτης να έχουν ένα αντικείμενο ή φωτογραφίες που τους ηρεμούν, τους φτιάχνουν τη διάθεση και τους ενθαρρύνουν να συνεχίσουν.
Ιωάννα Δημητριάδου
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Εξειδίκευση στη Δυσλεξία και στις Μαθησιακές Δυσκολίες, PgD
Συμβουλευτική Υποστήριξη Γονέων
Μέλος στο British Psychological Society, GMBPsS, GBC