Πολλοί μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες δυσκολεύονται να διαβάσουν κείμενα, με γρήγορο και σταθερό ρυθμό και να τα κατανοήσουν. Κάποιες από τις βασικές τους δυσκολίες είναι η ανάγνωση τους από τα αριστερά προς τα δεξιά και από γραμμή σε γραμμή. Με το πέρασμα του χρόνου, οι δυσκολίες αυτές ξεπερνιούνται σε ορισμένους μαθητές, αλλά σε άλλους επιμένουν.
Τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτές τις δυσκολίες είναι:
- Τα μάτια τους να κουράζονται γρήγορα.
- Να δυσκολεύονται να διαβάσουν με γρήγορο και σταθερό ρυθμό.
- Να παραλείπουν λέξεις την ώρα της ανάγνωσης.
- Να μην μπορούν να εστιάσουν το σημείο που βρίσκονται,
στη διάρκεια της ανάγνωσης.
- Να μην μπορούν να κατανοήσουν το κείμενο που διαβάζουν (1,2).
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους μαθητές να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες και να βελτιώσουν την ταχύτητα της ανάγνωσής τους;
- Βάζουμε τον μαθητή να παρακολουθεί έναν αγώνα τένις ή πίνγκ πόνγκ, κρατώντας το κεφάλι σταθερό και κουνώντας μόνο τα μάτια, για 1΄ λεπτό.
- Βάζουμε τον μαθητή να παρακολουθεί έναν μετρονόμο ή ένα εκκρεμές, κρατώντας σταθερό το κεφάλι του και κουνώντας μόνο τα μάτια του, για 1΄λεπτό (5).
- Σε έναν τοίχο ή σε ένα λευκό χαρτί, σχεδιάζουμε κόκκινες βούλες, πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά, διαγώνια. Ο μαθητής ακολουθεί τις οδηγίες μας, για παράδειγμα, πήγαινε πάνω αριστερά ή κάτω δεξιά ή διαγώνια, με τη βοήθεια ενός λέιζερ. Αν θέλουμε να το κάνουμε λίγο πιο δύσκολο, μπορούμε να ζωγραφίσουμε πολύχρωμες βούλες σε διάφορα σημεία στον τοίχο ή στο χαρτί και να οι οδηγίες μας να είναι για παράδειγμα, πήγαινε πάνω δεξιά στη μπλε βούλα, πήγαινε κάτω δεξιά στην κίτρινη βούλα. Ο μαθητής κρατάει, πάντα, το κεφάλι του σταθερό και ακολουθεί το λείζερ με τα μάτια του (4,5).
- Δίνουμε στον μαθητή μερικές προτάσεις. Του ζητάμε να διαβάσει από την πρώτη λέξη της πρότασης και από την τελευταία λέξη, μόνο το πρώτο γράμμα. Χρησιμοποιούμε χρονόμετρο και καταγράφουμε την ταχύτητα του.
- Δίνουμε στον μαθητή ένα κείμενο. Του ζητάμε από κάθε γραμμή να διαβάζει την πρώτη και την τελευταία λέξη. Χρησιμοποιούμε χρονόμετρο και καταγράφουμε την ταχύτητα του.
- Δίνουμε στον μαθητή ένα κείμενο. Του ζητάμε, όσο πιο γρήγορα μπορεί, να κυκλώσει, για παράδειγμα το γράμμα «μ». Χρησιμοποιούμε χρονόμετρο και καταγράφουμε την ταχύτητα του.
- Δίνουμε στον μαθητή ένα κείμενο, όπου οι λέξεις είναι γραμμένες με ένα αχνό γκρι χρώμα. Ο μαθητής βάζει πάνω από κάθε λέξη της πρότασης ένα κομμάτι από μια κίτρινη διαφάνεια και διαβάζει. Έπειτα, ακολουθεί την ίδια διαδικασία από πρόταση σε πρόταση. Χρησιμοποιούμε χρονόμετρο και καταγράφουμε την ταχύτητα του (3).
Βιβλιογραφία:
1.Funnell, E. & Stuart, M. (1995): Learning to Read: Psychology in the classroom.
2.Dodd, B. (2001): Differential Diagnosis & Treatment of Children with Speech disorder.
3.Eide, B. & Eide, F. (2011): The Dyslexic Advantage: Unlocking the hidden Potential of the Dyslexic Brain.
4.Scully, Kr. (2016). Executive Functioning Brain Games. Pathway2Success.
5.Warren, E. (2022). Developing Executive Functions and Study Strategies: A Comprehensive Approach. Learning Specialist Courses
Ιωάννα Δημητριάδου
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Εξειδίκευση στη Δυσλεξία και στις Μαθησιακές Δυσκολίες, PgD
Συμβουλευτική Υποστήριξη Γονέων, CBT
Συγγραφέας, upbility.gr
Μέλος στο British Psychological Society, GMBPsS, GBC