Με ποιους τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά στη διαχείριση του χρόνου;

Η διαχείριση του χρόνου αφορά τη διαδικασία οργάνωσης και τους τρόπους σχεδιασμών ώστε να μπορούμε να μοιράσουμε σωστά τον χρόνο μεταξύ των διαφορετικών δραστηριοτήτων. Πολλές φορές τα παιδιά και οι έφηβοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον χρόνο τους, είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω ελλιπούς εξάσκησης.

Με ποιους, λοιπόν, τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαχειριστούν τον χρόνο τους;

  • Αρχικά, τους κατευθύνουμε εμείς, θυμίζοντάς τους για παράδειγμα την ώρα που πιστεύουμε πως χρειάζονται για να ετοιμαστούν το πρωί για το σχολείο ή την ώρα που πρέπει να ετοιμαστούν για ύπνο. Καθώς το κάθε παιδί έχει τον ρυθμό του, προσαρμόζουμε ανάλογα τα σχέδιά μας.
  • Σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, τους βοηθάμε να μάθουν την ώρα πολύ καλά. Καθώς γίνονται πιο ανεξάρτητα, τους συμβουλεύουμε να χρησιμοποιούν το ρολόι, χωρίζοντας τον χρόνο, για παράδειγμα, που χρειάζονται για να διαβάσουν ένα μάθημα του σχολείου. Μπορούν να χωρίζουν τον χρόνο ανά 25΄ λεπτά, με 5΄ έως 10΄ λεπτά διάλειμμα ενδιάμεσα. Αφού συμπληρώσουν τέσσερα 25΄, κάνουν ένα μεγάλο διάλειμμα 20΄ λεπτών και έπειτα συνεχίζουν.
  • Φροντίζουμε να διατηρούμε μια ρουτίνα στο πρόγραμμά τους, ώστε να είναι πιο εύκολο για αυτά να υπολογίζουν τον χρόνο τους και να προλαβαίνουν να κάνουν όλα αυτά που θέλουν.
  • Συμβουλεύομε τα παιδιά μας να γράφουν μια λίστα με αυτά που πρέπει να κάνουν και δίπλα την ώρα που χρειάστηκε να ολοκληρώσουν, για παράδειγμα τις ασκήσεις των μαθηματικών. Κάθε φορά, που τελειώνουν με ένα μάθημα, εκτός από την ώρα που χρειάστηκαν, βάζουν και ένα ν.
  • Μπορούμε να διοργανώνουμε μαζί με το παιδί το πλάνο της ημέρα. Αυτό σημαίνει να συζητάμε μαζί του μια δραστηριότητα που σκεφτόμαστε να κάνουμε, για παράδειγμα να πάμε μια βόλτα στο πάρκο ή να διαβάσουμε ένα βιβλίο και υπολογίζουμε την ώρα που θα χρειαστούμε ώστε να ολοκληρωθεί η δραστηριότητα επιτυχώς και χωρίς γκρίνια.
  • Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να χρησιμοποιούν ημερολόγιο, όπου να γράφουν τις δραστηριότητες που έχουν με τις αντίστοιχες ώρες, αν έχουν κάποια εκκρεμότητα και μέχρι πότε χρειάζεται να την ολοκληρώσουν, αν έχουν κάποιο ραντεβού, για παράδειγμα επίσκεψη σε κάποιον γιατρό ή κάποιο πάρτι. Τα μικρότερα παιδιά, μπορούν να βάζουν αυτοκόλλητα, για παράδειγμα αν κάποιο κορίτσι κάνει μπαλέτο ή κάποιο αγόρι κάνει ποδόσφαιρο, κολλούν στην ημέρα και την ώρα μια μπαλαρίνα ή μια μπάλα ποδοσφαίρου αντίστοιχα.
  • Βοηθάμε τα παιδιά να βάζουν προτεραιότητες, ξεκινώντας με τα πιο σημαντικά, για παράδειγμα να διαβάσουν πρώτα για το διαγώνισμα που έχουν ή να μαζέψουν πρώτα το δωμάτιό τους ή να οργανώσουν το γραφείο τους και μετά να ξεκινήσουν το διάβασμα ή τα υπόλοιπα μαθήματα αντίστοιχα.
  • Αποφεύγουμε την γκρίνια. Όσο και να μας είναι δελεαστικό να γκρινιάζουμε και να υπενθυμίζουμε διαρκώς τις υποχρεώσεις των παιδιών μας, καθώς ο χρόνος περνάει και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει, αυτό που ίσως τελικά πετυχαίνουμε είναι να μειώνουμε τις ευθύνες τους απέναντι στις υποχρεώσεις τους.
  • Είναι σημαντικό να θέσουμε μια συγκεκριμένη ώρα που τα παιδιά μας θα πάνε για ύπνο. Έτσι, γνωρίζουν πως πρέπει μέχρι αυτήν την ώρα να έχουν ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους.

Η εκμάθηση της διαχείρισης του χρόνου θα πρέπει να είναι διασκεδαστική και πολύ καλά οργανωμένη. Το να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαχειρίζονται τον χρόνο τους σωστά, τους δίνουμε όλα τα κατάλληλα εφόδια να εκτελούν τις πιο σημαντικές και καθημερινές εργασίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους επιτυχώς.

 

Βιβλιογραφία:

1.Warren, E. (2022). Developing Executive Functions and Study Strategies: A Comprehensive Approach. Learning Specialist Courses

  1. Cirillo, F. (2022). The Pomodoro Technique. Pomodorotechnique.com
  2. Boogaard, K. (2022). Take it from someone who hates productivity hacks – The Pomodoro Technique actually works. Themuse Lifehacker.gr

4.Henry, A. (2019). Productivity 101: An Introduction to Pomodoro Technique. Lifehacker.gr

5.Scroggs, L. (2022). The Pomodoro Technique: Why it Works & How to do it? Todoist.com

6.Moura D. (2015). Flowtime Technique. Flowtimetechnique.wordpress.com 7.Huberman, An. (2022). You Can Control Yourself Better. Lifehacker.com

 

Ιωάννα Δημητριάδου

Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός

Εξειδίκευση στη Δυσλεξία και στις Μαθησιακές Δυσκολίες, PgD

Συμβουλευτική Υποστήριξη Γονέων

Μέλος στο British Psychological Society, GMBPsS, GBC