Η διάσπαση προσοχής αναφέρεται σε μαθητές, οι οποίοι αδυνατούν να παρακολουθήσουν ένα μάθημα, για μεγάλο διάστημα, να ολοκληρώσουν σχολικές εργασίες στην ώρα τους, να ακολουθήσουν συγκεκριμένες οδηγίες, να εστιάσουν στις λεπτομέρειες και να θέσουν στόχους . Οι περισσότεροι μαθητές με διάσπαση προσοχής μπορούν να εμφανίσουν μαθησιακές διαταραχές.
Με ποιον τρόπο, λοιπόν, αυτοί οι μαθητές μπορούν να ακολουθήσουν ένα μάθημα, το οποίο γίνεται εξ αποστάσεως, αντιμετωπίζοντας θέματα οργάνωσης και προσοχής;
1.Στη διάρκεια του διαδικτυακού μαθήματος, δουλεύουμε σε μορφή power point. Διδάσκουμε στοχευμένα πράγματα, με bullets, χωρίς πολλές λεπτομέρειες και με παραδείγματα τα οποία συνοδεύονται και με εικόνες.
2.Για την ανάγνωση, ο μαθητής έχει μπροστά του το κείμενο, όπου οι προτάσεις είναι η μία κάτω από την άλλη, διατηρώντας μια απόσταση, περίπου 3-4εκ. Ο μαθητής ακούει το κείμενο, ακολουθώντας το με τον δείχτη του χεριού του. Κάνουμε συχνά διακοπές, ρωτώντας τον, για παράδειγμα, -Ποια νομίζεις πώς θα είναι η συνέχεια της ιστορίας; -Τελικά, έπεσες μέσα στις προβλέψεις σου; Με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε, αν παρακολουθεί την ώρα της ανάγνωσης, αλλά ταυτόχρονα δουλεύουμε και τις ερωτήσεις κατανόησης. Την ώρα που διαβάζουμε, χρωματίζουμε τη φωνή μας, ώστε να κάνουμε την αφήγηση πιο ζωντανή και να διατηρήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον του. Κατόπιν, διαβάζουμε το κείμενο μαζί και τέλος μόνος του, ακολουθώντας το με τον δείχτη του χεριού του ή με ένα μολύβι.
3.Για την ορθογραφία, δουλεύουμε με κρυπτόλεξα, ασκήσεις με πάζλ, δηλαδή να ενώσει το θέμα με την κατάληξη της λέξης και με σταυρόλεξα. Μπορεί να γράφει τις λέξεις ή τις προτάσεις που έχει για ορθογραφία πάνω σε μια πετσέτα, με τον δείχτη του χεριού του ή σε γυαλόχαρτο. Φροντίζουμε το κομμάτι αυτό να το κάνουμε όσο πιο διαδραστικό μπορούμε.
4.Για τον γραπτό λόγο, στέλνουμε γραφικούς οργανωτές, σχετική εικόνα με το θέμα της έκθεσης και φύλλα γραφής σε κίτρινο ή πράσινο φόντο, όπου οι γραμμές είναι σε απόσταση 3-4εκ. Οι γραφικοί οργανωτές, τον βοηθούν στην οργάνωση ιδεών και πληροφοριών, οπότε μπορεί πιο εύκολα να μεταφέρει τις σκέψεις του στο χαρτί. Για το λεξιλόγιο, μπορούμε να του στείλουμε διάφορα posts, όπου μπορεί να γράφει από μια λέξη και από κάτω, είτε λέξεις ίδιας οικογένειας είτε αντίθετα και συνώνυμα.
5.Για τα μαθηματικά, δουλεύουμε με υλικά, όπως πλαστελίνη, ράβδους, κύβους και φύλλα γραφής, όπως αυτά με τετράγωνα για τις πράξεις και αυτά που καθοδηγούν έναν μαθητή για να τοποθετήσει σωστά τους αριθμούς, για κάθε μία από τις 4 πράξεις. Επαναλαμβάνει, πάντα, το κάθε βήμα που ακολουθεί για να κάνει τις πράξεις. Τα προβλήματα τα δουλεύουμε με τη μέθοδο της οπτικοποίησης, για παράδειγμα, -Μπορείς να φανταστείς και να ζωγραφίσεις ένα στοιχείο του προβλήματος; -Μπορείς να κάνεις την πράξη νοερά, λέγοντας το κάθε βήμα, στην επιφάνεια του γραφείου, με τον δείχτη του χεριού σου;
6.Χρησιμοποιούμε το χρονόμετρο, όπου αφήνουμε χρόνο για την κάθε δραστηριότητα, περίπου 15΄-20΄ λεπτά. Τον διευκολύνει σε θέματα άγχους, καθώς γνωρίζει πως υπάρχει αυτό το χρονικό περιθώριο, όπου πρέπει να συγκεντρωθεί και να ολοκληρώσει τη δραστηριότητα. Έπειτα, γίνεται διάλειμμα, όπου μπορούμε να δουλέψουμε διάφορα παιχνίδια, όπως ένα παιχνίδι μνήμης ή παιχνίδια που περιέχουν κίνηση. Αν ο μαθητής είναι πιο μεγάλος ηλικιακά, μπορούμε στη διάρκεια του διαλείμματος, να του ζητήσουμε να μας γράψει κάτι με τη χρήση πληκτρολογίου.
7.Μπορούμε στη διάρκεια του διαδικτυακού μαθήματος, να επιτρέψουμε ο μαθητής να ακούει απαλή μουσική ή να έχει στα χέρια του μικρές μπάλες άγχους ή κάποια λαστιχάκια.
8.Τις εργασίες που στέλνουμε για να κάνει, έχουμε πάντα ένα παράδειγμα, το οποίο ακολουθεί και προσπαθούμε να μην είναι μεγάλες.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
1.Logsdon, A. (2020). Attention Deficit Disorder Without Hyperactivity.
Verywellmind
2.Solanto, M. (2014). “ADHD and Behavior Therapy: What you need to know”, University of Minnesota.
3.Lavoie R. (2007). “Motivating the child with Attention Deficit disorder”, The Motivation Breakthrough
4.Esmail, L. (2020). “Zoom Can’t Show You How Hard It is to Learn This Way”, ADDitude Magazine
Ιωάννα Δημητριάδου
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Εξειδίκευση στη Δυσλεξία και στις Μαθησιακές Διαταραχές, PgD
Συμβουλευτική Υποστήριξη Γονέων
Μέλος στο British Psychological Society, GMBPsS, GBC