Πώς μπορούν οι έφηβοι με Δυσλεξία να δίνουν προτεραιότητα στις θετικές εμπειρίες της ζωής τους;

Πολλές φορές οι έφηβοι με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες μαθαίνουν να επικεντρώνονται στα αρνητικά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή τους, καθώς αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες και αποτυχίες στην καθημερινότητά τους (1). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παγιδεύονται στα αρνητικά συναισθήματα και να προσπερνούν τα θετικά.

Ο σκοπός της παρακάτω δραστηριότητας είναι να εξασκήσει τους εφήβους με δυσλεξία να δίνουν προσοχή στις θετικές εμπειρίες της ζωής. Ακολουθούν οι οδηγίες:

  • Ο έφηβος φτιάχνει ένα δικό του ημερολόγιο, ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Για παράδειγμα, αν του αρέσει η μουσική, ζωγραφίζει ή βάζει αυτοκόλλητα ή γράφει στίχους του αγαπημένου του τραγουδιού ή φτιάχνει μια λίστα με τα αγαπημένα του τραγούδια, στο εξώφυλλο ή στην πρώτη σελίδα του ημερολογίου του.
  • Αν δε θέλει να κρατάει ημερολόγιο, μπορεί να έχει ένα planner, με τις ημέρες της εβδομάδας, όπου στο αριστερό μέρος να γράψει, ως τίτλο Θετική Εμπειρία και από κάτω: Τι συνέβη; Συναισθήματα, Σκέψεις, Συμπεριφορά. Αυτό το planner το βάζει σε ένα σημείο που να μπορεί να το βλέπει καθημερινά.
  • Προσδιορίζει κάτι που πήγε για εκείνον καλά είτε σήμερα είτε στο πρόσφατο παρελθόν και το γράφει. Για παράδειγμα, μια επιτυχία του στον αθλητισμό ή ένας καλός βαθμός που ήταν αποτέλεσμα του σωστού διαβάσματος ή κάποιον που βοήθησε επειδή είχε ανάγκη.
  • Περιγράφει τα θετικά συναισθήματα που ένιωσε και τις σκέψεις που έκανε σε συνάρτηση αυτού του γεγονότος που περιέγραψε παραπάνω.
  • Περιγράφει την αντίδραση της συμπεριφοράς του απέναντι σε αυτό το γεγονός. Αν πιστεύει πως θα μπορούσε να είχε μια πιο θετική συμπεριφορά του απέναντι σε αυτό το γεγονός, το αναφέρει και αιτιολογεί.
  • Ακολουθεί αυτές τις οδηγίες κάθε μέρα, για μια εβδομάδα. Έπειτα, κρατάει όλες τις θετικές εμπειρίες της εβδομάδας σε αρχείο. Φροντίζει να τις συμβουλεύεται, τις στιγμές που αισθάνεται άσχημα ή κατακλύζεται με αρνητικά συναισθήματα (1,2,3).

 

Βιβλιογραφία:     

1.Goggin, D.J. (2022). Critical Skills for Teens: Simple steps to build self-confidence, eliminate procrastination, laugh at peer pressure and make the best decisions for your future.

2.Bass, R. (2022). The Teens’ Workbook to Self Regulate: Empowering Teenagers to Handle Emotions with Success Through Coping Strategies and CBT Exercises.

3.Walls, Sc. & Rauner, D. (2015). Behavior Management Skills. Guide: Practical Activities & Interventions for Ages 3-18. Published by PESI Publishing & Media

 

Ιωάννα Δημητριάδου

Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός

Εξειδίκευση στη Δυσλεξία και στις Μαθησιακές Δυσκολίες, PgD

Συμβουλευτική Υποστήριξη Γονέων

Μέλος στο British Psychological Society, GMBPsS, GBC