Πώς οι 5 αισθήσεις μπορούν να βοηθήσουν έναν έφηβο με δυσλεξία να ηρεμεί σε στιγμές άγχους;

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που δείχνει φόβο και ανησυχία. Αποτελεί μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να δυσκολέψει την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, το άγχος αποτελεί ένα από τα  πιο έντονα και συχνά συναισθηματικά συμπτώματα σε εφήβους με δυσλεξία, κυρίως σε εκείνους που δεν έχουν διάγνωση. Το άγχος τους σχετίζεται με τις σχολικές τους ευθύνες, τη δυσκολία τους να κατανοήσουν τις πληροφορίες που τους ζητούνται, να εκτελέσουν καθημερινές δραστηριότητες, να εστιάσουν και να ολοκληρώσουν μια εργασία, να διαχειριστούν τον χρόνο τους, να οργανώσουν τις υποχρεώσεις τους και να γίνονται κατανοητοί απέναντι στους άλλους. Οπότε, τις περισσότερες φορές αποφεύγουν καταστάσεις που γνωρίζουν πως θα τους δημιουργούν άγχος, λαμβάνοντας μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση. Όμως, συχνά το άγχος επιστρέφει, όταν οι έφηβοι βρεθούν σε παρόμοιες καταστάσεις, οι οποίες δεν αντιμετωπίστηκαν τη στιγμή που έπρεπε.

Τι μπορεί να κάνει ένας έφηβος με δυσλεξία, ώστε να είναι σε θέση να ελέγχει τα συναισθήματά του και τις αντιδράσεις του σε στιγμές άγχους;

Όταν ο έφηβος χρειάζεται να ηρεμήσει σε στιγμές άγχους μπορεί να χρησιμοποιεί τις 5 αισθήσεις του.

  • Παρατηρεί ευχάριστα πράγματα στον χώρο που βρίσκεται, εστιάζοντας την προσοχή του στα χρώματα, στα σχήματα, στις λεπτομέρειες.
  • Κλείνει τα μάτια του και φαντάζεται τον εαυτό του στο μέρος που γνωρίζει πως τον ηρεμεί και θα ήθελε να βρίσκεται αυτήν τη στιγμή εκεί. Κατόπιν, μπορεί να γράψει όλα τα ευχάριστα συναισθήματα και τις όμορφες στιγμές που του δημιουργήθηκαν.
  • Βάζει τη μουσική που τον ευχαριστεί και τον ηρεμεί.
  • Μπορεί να κάνει ένα διάλειμμα και να φάει το αγαπημένο του φαγητό.
  • Μπορεί να βγει μια βόλτα, παρατηρώντας τις κινήσεις του σώματός του την ώρα που περπατάει, επικεντρώνοντας στην αναπνοή του και εστιάζοντας την προσοχή του στους ήχους που βρίσκονται γύρω του.
  • Βλέπει τον εαυτό του να μιλάει σε κάποιον που βρίσκεται στη θέση που είναι ο ίδιος αυτή τη στιγμή και γράφει τον διάλογο. Τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη δεν τον απασχολούν.
  • Μοιράζεται με κάποιον που εμπιστεύεται, τα συναισθήματά του τη στιγμή που βρέθηκε απέναντι στην κατάσταση και αγχώθηκε.

 

Ιωάννα Δημητριάδου

Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός

Εξειδίκευση στη Δυσλεξία και στις Μαθησιακές Δυσκολίες, PgD

Συμβουλευτική Υποστήριξη Γονέων

Μέλος στο British Psychological Society, GMBPsS, GBC