Τι είναι η επανάληψη μαθήματος με διαστήματα και πώς μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές;

Η επανάληψη με διαστήματα είναι μια μέθοδος, όπου η αποστήθιση περιεχομένου ενός μαθήματος σχολείου γίνεται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ των ημερών της εβδομάδας. Αυτή η στρατηγική δίνει  στους μαθητές τη δυνατότητα να έρχονται σε συχνή επαφή με το περιεχόμενο ενός μαθήματος,  πριν το ξεχάσουν. Επιπροσθέτως, τους δίνει την ευκαιρία να αυξήσουν τον χρόνο μάθησης προκειμένου η γνώση να διατηρηθεί στη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Η επανάληψη με διαστήματα ξεκινά τη μέρα, που γίνεται η εισαγωγή ενός μαθήματος, για παράδειγμα σε κάποιον  γραμματικό κανόνα. Εκείνη τη στιγμή, ο μαθητής ακούει τον κανόνα και κρατάει σημειώσεις. Στη συνέχεια, εφόσον ο κανόνας διδαχθεί και την επόμενη μέρα, ο μαθητής θυμάται  το 20% του περιεχομένου. Ο μαθητής, με τη βοήθεια του ενήλικα, μπορεί να γράψει τον κανόνα σε μία λευκή κάρτα και σε ένα τετράδιο να γράψει είτε  παραδείγματα που να αφορούν το συγκεκριμένο κανόνα είτε σε μορφή κουίζ, για παράδειγμα, το ρήμα δακρύζω, γράφεται με -ι-, -η-, -υ-; ή το ρήμα αθροίζω γράφεται με -ει-, -οι-, -ι-;  Την τρίτη μέρα, ο μαθητής δεν ασχολείται με τον γραμματικό κανόνα. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με διάφορες μελέτες για την επανάληψη με διαστήματα (1,2), την τέταρτη ημέρα, που ο μαθητής θα έρθει σε επαφή με τον κανόνα,  θα θυμάται το 30% του περιεχομένου, την έβδομη ημέρα το 50%-60% και την ημέρα δώδεκα το 80%. Τις ημέρες 4,7 και 12, ο μαθητής ελέγχει και εφαρμόζει τον κανόνα είτε γράφοντας δικές  του προτάσεις είτε  άγνωστη ορθογραφία.  Έτσι, εάν έχει ένα τεστ την 14η μέρα, χρειάζεται μόνο να κάνει μια γρήγορη επανάληψη το προηγούμενο βράδυ και να νιώσει σίγουρος πως θα γράψει καλά.

Επιπροσθέτως, η επανάληψη με διαστήματα μπορεί να γίνει σε διάστημα 3 μηνών, όπου ο μαθητής κάνει επαναλήψεις σε ό,τι πιστεύει πως δεν μπορεί να θυμηθεί ή χρειάζεται περαιτέρω εξάσκηση για 30΄ την ημέρα. Σύμφωνα με μελέτες (3), ο μαθητής φτάνει σε ποσοστό 90΄-95΄% να θυμάται το περιεχόμενο που αφορά είτε τη γραμματική, είτε τα μαθηματικά, είτε την ιστορία.

Η επανάληψη με διαστήματα αποτελεί ένα ουσιαστικό και χρηστικό τρόπο που όλοι οι μαθητές μπορούν να ακολουθούν, ώστε  να μαθαίνουν μέσω της αποστήθισης, να διατηρούν τις πληροφορίες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και να τις ανακαλούν, όταν χρειάζεται.

 

Bibliography

1.Thalheimer, W. (2006). Spacing learning events over time: What research says. Spacing Learning Over Time, March 2009, v1

2.Warren, E. (2022). Developing Executive Functions and Study Strategies: A Comprehensive Approach. Learning Specialist Courses

3.Edelman, G. (2022). The Spacing Effect: How to improve Learning and Maximize Retention. Second Nature: Brain Science and Human Knowledge.

 

Ιωάννα Δημητριάδου

Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός

Εξειδίκευση στη Δυσλεξία και στις Μαθησιακές Δυσκολίες, PgD

Συμβουλευτική Υποστήριξη Γονέων

Μέλος στο British Psychological Society, GMBPsS, GBC